Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir

Rahim Ağzı Kanseri tarama ve aşı ile kesin olarak önlenebilir

SAĞLIK 17.01.2022 - 12:14, Güncelleme: 26.11.2022 - 01:09 2669+ kez okundu.
 

Rahim Ağzı Kanseri tarama ve aşı ile kesin olarak önlenebilir

SBÜ Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Harika Yumru Çeliksoy 1-31 Ocak Serviks Farkındalık Ayı kapsamında hastalığa dikkat çekerek bilgilendirmelerde bulundu.

SBÜ Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Harika Yumru Çeliksoy 1-31 Ocak Serviks Farkındalık Ayı kapsamında hastalığa dikkat çekerek bilgilendirmelerde bulundu. Serviks (Rahim ağzı) kanserinin 30 yaş üstündeki kadınlarda, 5 senede bir yapılacak basit ve etkili tarama yöntemleri yüzde yüz önlenebildiğine dikkat çeken Dr. Çeliksoy “Hastalığa yakalandıktan sonra kanser tedavisi gibi yıkıcı bir süreci yaşamaktansa, basit tarama  yöntemi ve aşılama ile bu kanseri oluşmadan yok etmek mümkün. Bu nedenle 30 yaş üstündeki tüm kadınlar,  5 senede bir KETEM’lere başvurarak taramalarını yaptırmalılar. Yine hastalığa karşı HPV aşısı mevcut olup, özellikle 9-26 yaş arasındaki tüm kadınlara aşılanmalarını önermekteyiz” diye konuştu. Serviks kanserinin kadınlarda izlenen en sık 4. kanser türü olduğuna dikkat çeken Dr. Çeliksoy “Hastalığın altında yatan en önemli sebep HPV (insan papilloma virüsü) isimli virüstür. Bu virüsün 200’den fazla tipi olmakla beraber, her tipi kanser oluşumuna neden olmaz. Kanser açısından en riskli tipleri tarama ile belirlenmektedir. Bu sayede HPV virüsü tespit edilen hastalar jinekolojik onkoloğa yönlendirilerek gerekli durumlarda kolposkopi işlemi yapılmaktadır. Böylece, öncü lezyonlar erkenden teşhis ve tedavi edilerek kanserin ilerlemeden önüne geçilmiş olur” dedi. Dr. Çeliksoy rutin tarama dönemleri dışında anormal vajinal kanama, kötü kokulu akıntı, kasık ağrısı gibi şikayetleri mevcut olan kadınların hiç vakit kaybetmeden en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan bir merkeze başvurması gerektiğini vurguladı. Kocaeli’de kararlılıkla sürdürülen pandemi ile mücadele çalışmalarının yanı sıra diğer sağlık hizmetlerinin de eksiksiz olarak yürütüldüğünü belirten Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan ise “İlimizdeki 30-65 yaş arası kadınları Rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arası kadınları Meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkekleri Kalın bağırsak kanseri için ücretsiz taramalarını yaptırmak üzere KETEM'lere davet ediyorum. Sağlığınız için taramalarınızı ihmal etmeyin. Erken teşhis hayat kurtarır. ” diye konuştu.          
SBÜ Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Harika Yumru Çeliksoy 1-31 Ocak Serviks Farkındalık Ayı kapsamında hastalığa dikkat çekerek bilgilendirmelerde bulundu.

SBÜ Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Harika Yumru Çeliksoy 1-31 Ocak Serviks Farkındalık Ayı kapsamında hastalığa dikkat çekerek bilgilendirmelerde bulundu.

Serviks (Rahim ağzı) kanserinin 30 yaş üstündeki kadınlarda, 5 senede bir yapılacak basit ve etkili tarama yöntemleri yüzde yüz önlenebildiğine dikkat çeken Dr. Çeliksoy “Hastalığa yakalandıktan sonra kanser tedavisi gibi yıkıcı bir süreci yaşamaktansa, basit tarama  yöntemi ve aşılama ile bu kanseri oluşmadan yok etmek mümkün. Bu nedenle 30 yaş üstündeki tüm kadınlar,  5 senede bir KETEM’lere başvurarak taramalarını yaptırmalılar. Yine hastalığa karşı HPV aşısı mevcut olup, özellikle 9-26 yaş arasındaki tüm kadınlara aşılanmalarını önermekteyiz” diye konuştu.

Serviks kanserinin kadınlarda izlenen en sık 4. kanser türü olduğuna dikkat çeken Dr. Çeliksoy “Hastalığın altında yatan en önemli sebep HPV (insan papilloma virüsü) isimli virüstür. Bu virüsün 200’den fazla tipi olmakla beraber, her tipi kanser oluşumuna neden olmaz. Kanser açısından en riskli tipleri tarama ile belirlenmektedir. Bu sayede HPV virüsü tespit edilen hastalar jinekolojik onkoloğa yönlendirilerek gerekli durumlarda kolposkopi işlemi yapılmaktadır. Böylece, öncü lezyonlar erkenden teşhis ve tedavi edilerek kanserin ilerlemeden önüne geçilmiş olur” dedi.

Dr. Çeliksoy rutin tarama dönemleri dışında anormal vajinal kanama, kötü kokulu akıntı, kasık ağrısı gibi şikayetleri mevcut olan kadınların hiç vakit kaybetmeden en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan bir merkeze başvurması gerektiğini vurguladı.

Kocaeli’de kararlılıkla sürdürülen pandemi ile mücadele çalışmalarının yanı sıra diğer sağlık hizmetlerinin de eksiksiz olarak yürütüldüğünü belirten Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan ise “İlimizdeki 30-65 yaş arası kadınları Rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arası kadınları Meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkekleri Kalın bağırsak kanseri için ücretsiz taramalarını yaptırmak üzere KETEM'lere davet ediyorum. Sağlığınız için taramalarınızı ihmal etmeyin. Erken teşhis hayat kurtarır. ” diye konuştu.

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve korfezmanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.