Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir

1 Temmuz Kabotaj Bayramı kutlanıyor

GÜNDEM 30.06.2020 - 13:51, Güncelleme: 26.11.2022 - 01:09 1784+ kez okundu.
 

1 Temmuz Kabotaj Bayramı kutlanıyor

Türkiye, 1 Temmuz Kabotaıj Bayramı’nı kutlamaya hazırlanıyor. Türk kara sularında Türk bayraklı gemilere deniz ticareti yapma hakkının verilmesi nedeniyle ilan edilen Kabotaj Bayramı, ülkemizde giderek gelişen deniz ticareti açısından büyük önem taşımaktadır.

Türkiye, 1 Temmuz Kabotaıj Bayramı’nı kutlamaya hazırlanıyor. Türk kara sularında Türk bayraklı gemilere deniz ticareti yapma hakkının verilmesi nedeniyle ilan edilen Kabotaj Bayramı, ülkemizde giderek gelişen deniz ticareti açısından büyük önem taşımaktadır. Yakın zaman öncesine kadar Türkiye’de 1 Temmuz kabotaj Bayramı kutlamaları ile ilgili en renkli etkinlikler de İzmit Körfezi’nde yapılır, yat yarışları düzenlenirdi. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı nedeniyle İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Başkanı Vedat Doğrusel, yazılı bir mesaj yayınladı. Doğrusel, Kabotaj Bayramı’nı ve önemini bu mesajında şöyle anlatıyor:  "Türk deniz tarihinin en önemli günlerinden birini, 1 Temmuz 1926’da yaşadık. Bu tarihi günde üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz için denizin önemi daha da arttı, deniz, Türkiye’nin geleceği oldu. Bilindiği gibi denizlerimiz her ne kadar bizim karasularımız olsa da yetki bakımından yabancılardan bir farkımız yoktu. Özellikle deniz ticaretinde bizim ne kadar hakkımız varsa yabancıların da o kadar hakkı bulunuyordu. Dünyanın en önemli lojistik hattında olan denizlerimizin milli ekonomimize katkısı yoktu. Yabancı gemilere uygulanan kabotaj ayrıcalığı ülkemizde denizciliğin geliştirilmesinde engel oluyordu. Tarihler 1 Temmuz 1926’yı gösterdiğinde ise Lozan Barış Antlaşması çerçevesinde Kabotaj Kanunu düzenlenmesi kararlaştırıldı. Yürürlüğe giren Kanunda, “Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmüyle Türk denizciliğinde yeni bir dönem başladı. Bu kanunla, akarsularda, göllerde, Marmara Denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde mal ve yolcu taşıma hakkı Türklere verildi. Öte yandan dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi. Özetlersek; denizlerimiz bu kanunla bizim oldu. Aynı şekilde Türkiye de bu kanunla bir deniz ülkesi oldu. Karasularda bağımsızlık ilan etmek, aynı zamanda bir devleti devlet yapan unsurlardan biridir. 94 yıl önce bugün çıkan kabotaj kanunu da aynı zamanda güçlü bir devlet olma yolundaki en önemli adımlardan biri olmuştur. Nitekim denizlerimizdeki egemenlik hakkı devletimize geçince, deniz kaynaklarımızın kullanımı da halkımıza geçti. Her yıl daha da gelişen bir denizciliğimiz oldu. Büyük limanlar açıldı. Modern tersaneler kuruldu. Dünya ile ticaret bağımız güçlendi. Türk ekonomisine ciddi katkılar sağlandı. Türkiye’nin çok güçlü bir denizcilik vizyonu oluştu. Evet, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’dır. Bu bayram, cumhuriyet tarihimizin en önemli bayramlarından biridir. İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi olarak bu bayramı coşkuyla kutluyoruz."  
Türkiye, 1 Temmuz Kabotaıj Bayramı’nı kutlamaya hazırlanıyor. Türk kara sularında Türk bayraklı gemilere deniz ticareti yapma hakkının verilmesi nedeniyle ilan edilen Kabotaj Bayramı, ülkemizde giderek gelişen deniz ticareti açısından büyük önem taşımaktadır.

Türkiye, 1 Temmuz Kabotaıj Bayramı’nı kutlamaya hazırlanıyor. Türk kara sularında Türk bayraklı gemilere deniz ticareti yapma hakkının verilmesi nedeniyle ilan edilen Kabotaj Bayramı, ülkemizde giderek gelişen deniz ticareti açısından büyük önem taşımaktadır. Yakın zaman öncesine kadar Türkiye’de 1 Temmuz kabotaj Bayramı kutlamaları ile ilgili en renkli etkinlikler de İzmit Körfezi’nde yapılır, yat yarışları düzenlenirdi.

Temmuz Kabotaj Bayramı nedeniyle İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Başkanı Vedat Doğrusel, yazılı bir mesaj yayınladı. Doğrusel, Kabotaj Bayramı’nı ve önemini bu mesajında şöyle anlatıyor: 

"Türk deniz tarihinin en önemli günlerinden birini, 1 Temmuz 1926’da yaşadık. Bu tarihi günde üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz için denizin önemi daha da arttı, deniz, Türkiye’nin geleceği oldu.

Bilindiği gibi denizlerimiz her ne kadar bizim karasularımız olsa da yetki bakımından yabancılardan bir farkımız yoktu. Özellikle deniz ticaretinde bizim ne kadar hakkımız varsa yabancıların da o kadar hakkı bulunuyordu. Dünyanın en önemli lojistik hattında olan denizlerimizin milli ekonomimize katkısı yoktu. Yabancı gemilere uygulanan kabotaj ayrıcalığı ülkemizde denizciliğin geliştirilmesinde engel oluyordu.

Tarihler 1 Temmuz 1926’yı gösterdiğinde ise Lozan Barış Antlaşması çerçevesinde Kabotaj Kanunu düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Yürürlüğe giren Kanunda, “Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmüyle Türk denizciliğinde yeni bir dönem başladı. Bu kanunla, akarsularda, göllerde, Marmara Denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde mal ve yolcu taşıma hakkı Türklere verildi. Öte yandan dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi. Özetlersek; denizlerimiz bu kanunla bizim oldu. Aynı şekilde Türkiye de bu kanunla bir deniz ülkesi oldu.

Karasularda bağımsızlık ilan etmek, aynı zamanda bir devleti devlet yapan unsurlardan biridir. 94 yıl önce bugün çıkan kabotaj kanunu da aynı zamanda güçlü bir devlet olma yolundaki en önemli adımlardan biri olmuştur. Nitekim denizlerimizdeki egemenlik hakkı devletimize geçince, deniz kaynaklarımızın kullanımı da halkımıza geçti. Her yıl daha da gelişen bir denizciliğimiz oldu. Büyük limanlar açıldı. Modern tersaneler kuruldu. Dünya ile ticaret bağımız güçlendi. Türk ekonomisine ciddi katkılar sağlandı. Türkiye’nin çok güçlü bir denizcilik vizyonu oluştu.

Evet, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’dır. Bu bayram, cumhuriyet tarihimizin en önemli bayramlarından biridir. İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi olarak bu bayramı coşkuyla kutluyoruz."

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve korfezmanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.