Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir

Tarhan’dan üniversiteli stajyerler için kanun teklifi

SİYASET 16.03.2021 - 13:07, Güncelleme: 26.11.2022 - 01:09 1812+ kez okundu.
 

Tarhan’dan üniversiteli stajyerler için kanun teklifi

CHP PM Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan belirli bir ücret alamayan üniversite öğrencisi stajyerler için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

CHP PM Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan belirli bir ücret alamayan üniversite öğrencisi stajyerler için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Kanun teklifinin gerekçesi hakkında bilgi veren Tarhan: “Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre Türkiye genelinde 2020 yılı Aralık ayı itibarıyla toplam 1.440.762 stajyer bulunmaktadır. Hatırı sayılır bir kitleyi oluşturan stajyer öğrencilerimiz içerisinde yükseköğretimde olanlara ücret ödenmiyor. Bu öğrencilerin belirli bir ücret alması önemli bir meseledir” dedi. Ücret ödenmemesi adil değil Ortaöğretim stajyer öğrencilere ücret ödenmesi için bir düzenleme bulunduğunu dile getiren Tarhan: Mesleki Eğitim Kanunu’na göre stajyer öğrenciler ve çıraklara bir alt sınır getirilerek ücret ödenmesi yasayla güvence altına alınmıştır. Ancak yükseköğretim öğrencisi stajyerlere ücret ödenmesi için bir alt sınır belirlenmemiştir. Bu nedenle yükseköğretim öğrencisi stajyerler ücret geliri elde etme hakkından mahrum bırakılmaktadır. Ortaöğretim stajyer öğrenciler staj boyunca ücret alırken yükseköğretimdekilerin almaması adaletsizliğe ve eşitsizliğe yol açmaktadır. Anayasa’nın 55’inci maddesine göre; “Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır” ifadesi yer almaktadır. Bu madde doğrultusunda eğitim amacıyla da olsa bir kişinin çalışması durumunda ücretinin ödenmesi gerekmektedir” dedi. Gençlerimizin haklarını korumak boynumuzun borcudur Bu öğrencilerin haklarının görmezden gelindiği savunan CHP PM Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre hem ortaöğretim hem de yükseköğretim öğrencisi stajyerler iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası kapsamındadır. Ancak ortaöğretim öğrencilerine ücret garantisi sağlanırken yükseköğretim öğrencilerine herhangi bir ücret güvencesi sağlanmamaktadır. Üniversiteli stajyer öğrencilerimizin hakları görmezden geliniyor ve ücret almaları adına hukuksal bir adım atılmıyor. Bu nedenle Yükseköğretim Kanunu Ek Madde 23’te değişiklik önerdim. Kanun teklifi ile yükseköğretim öğrencilerinin de ortaöğretim öğrencilerinde olduğu gibi belirli bir ücret ödenmesi amaçlanmaktadır. Yükseköğretim öğrencileri staj yaparken en azından ortaöğretim öğrencileri kadar bir ücret almalıdır. Sosyal devlet anlayışına göre toplumdaki eşitsizlikler ve mağduriyetler ortadan kaldırılmalıdır. Devlet bunun koruyucusu kollayıcısı olmalıdır. Gençlerimizin haklarını korumak boynumuzun borcudur” dedi.
CHP PM Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan belirli bir ücret alamayan üniversite öğrencisi stajyerler için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

CHP PM Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan belirli bir ücret alamayan üniversite öğrencisi stajyerler için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

Kanun teklifinin gerekçesi hakkında bilgi veren Tarhan: “Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre Türkiye genelinde 2020 yılı Aralık ayı itibarıyla toplam 1.440.762 stajyer bulunmaktadır. Hatırı sayılır bir kitleyi oluşturan stajyer öğrencilerimiz içerisinde yükseköğretimde olanlara ücret ödenmiyor. Bu öğrencilerin belirli bir ücret alması önemli bir meseledir” dedi.

Ücret ödenmemesi adil değil

Ortaöğretim stajyer öğrencilere ücret ödenmesi için bir düzenleme bulunduğunu dile getiren Tarhan: Mesleki Eğitim Kanunu’na göre stajyer öğrenciler ve çıraklara bir alt sınır getirilerek ücret ödenmesi yasayla güvence altına alınmıştır. Ancak yükseköğretim öğrencisi stajyerlere ücret ödenmesi için bir alt sınır belirlenmemiştir. Bu nedenle yükseköğretim öğrencisi stajyerler ücret geliri elde etme hakkından mahrum bırakılmaktadır. Ortaöğretim stajyer öğrenciler staj boyunca ücret alırken yükseköğretimdekilerin almaması adaletsizliğe ve eşitsizliğe yol açmaktadır. Anayasa’nın 55’inci maddesine göre; “Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır” ifadesi yer almaktadır. Bu madde doğrultusunda eğitim amacıyla da olsa bir kişinin çalışması durumunda ücretinin ödenmesi gerekmektedir” dedi.

Gençlerimizin haklarını korumak boynumuzun borcudur

Bu öğrencilerin haklarının görmezden gelindiği savunan CHP PM Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre hem ortaöğretim hem de yükseköğretim öğrencisi stajyerler iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası kapsamındadır. Ancak ortaöğretim öğrencilerine ücret garantisi sağlanırken yükseköğretim öğrencilerine herhangi bir ücret güvencesi sağlanmamaktadır. Üniversiteli stajyer öğrencilerimizin hakları görmezden geliniyor ve ücret almaları adına hukuksal bir adım atılmıyor. Bu nedenle Yükseköğretim Kanunu Ek Madde 23’te değişiklik önerdim. Kanun teklifi ile yükseköğretim öğrencilerinin de ortaöğretim öğrencilerinde olduğu gibi belirli bir ücret ödenmesi amaçlanmaktadır. Yükseköğretim öğrencileri staj yaparken en azından ortaöğretim öğrencileri kadar bir ücret almalıdır. Sosyal devlet anlayışına göre toplumdaki eşitsizlikler ve mağduriyetler ortadan kaldırılmalıdır. Devlet bunun koruyucusu kollayıcısı olmalıdır. Gençlerimizin haklarını korumak boynumuzun borcudur” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve korfezmanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.